čtvrtek 31. května 2012

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand je město ve střední části Francie v departmentu Puy-de-Dôme a regionu Auvergne. Díky své výjimečné poloze ve Francouzském středohoří má Clermont-Ferrand strategickou pozici a leží na spojnici Francie a střední Evropy.
Clermontu se říká, že byl zrozen z ohně, vody a vzduchu z toho důvodu, že je obklopen 80 sopkami (již nečinnými), nejznámější z nich je Puy de Dome, který ční nad městem. Vulcania je jediný evropský sopečný park, kde můžete sledovat zrod sopky a její život. Na severu regionu v Limagne se nacházejí rozsáhlá úrodná obilné pole.
Nedaleko města můžeme najít oppidum Gergovia, kde mladý bojovník Vercingetorix porazil Gaia Iulia Caesara. Clermont-Ferrandd má vlastně dvě důležité historické fáze - antický Clermont a středověký Montferrand založený hrabětem d´Auvergne. Tyto dvě města se vyvíjela paralelně, první pod rukou biskupa, druhé pod mocí hraběcí. Kateřina Medicejská se zmocnila clermontského hradeb, aby jej začlenila pod královskou moc. Až později dva úředníci Ludvíka XIII. a Ludvíka XV. upevnili svazek mezi těmito dvěma městy.
Na základě toho byla tato města celkem rozdílná jak v bohatosti, tak i v obyvatelích. Ve středověku se Clermont rozvíjel, roku 1095 se zde konal koncil, kde papež Urban II. vyhlásil první křížovou výpravu. Z této doby zde nacházíme dvě důležité památky a to Notre-Dame-du-Port (románská bazilika) a gotickou katedrálu, která má unikátní vitrážní zdobení a nástěnné malby. V průběhu renesance a osvícenství město žilo čilým životem, z této doby se zde nachází přes 50 fontán.

Potud Wikipedia a opět dále druhá část  foto ze zájezdu pěveckého sboru. 






 

Jo, a jezdí tam tramvaje po jedné koleji a s gumovými koly, protože je Clermont-Ferrand odjakživa sídelním městem firmy Michelin (Manufacture Française des Pneumatiques Michelin, Compagnie Générale des Établissements Michelin) - francouzská společnost, která vyrábí pneumatiky, ale je známá rovněž vydáváním automap a průvodců nejlepších evropských restaurací. Nedílnou součástí loga firmy a maskotem je Michelin Man, tzv. Bibendum
Firmu založili 28. května 1888 bratři André a Édouard Michelin právě ve francouzském městě Clermont-Ferrand

4 komentáře:

  1. Nezávidím, každému přeji ze srdce cestování je krásná věc a vaše reportáž mě řekla zase něco nového co jsem neznala, musí to být úleva pro každé město, gumová kolečka u tramvají, to by si Praha oddychla. Ty fotky jsou moc pěkné, stejně si myslím, že mužský pohled přes objektiv, mě vždy ukáže něco jiného nežli vidím já a to je prima.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje cesty jsou většinou spojeny s cestami pěveckého sboru.
    http://www.dailymotion.com/lenaviose#video=xqy61u

    OdpovědětVymazat
  3. Musí to být zajímavé cestování. Už bych se také někam vypravila, když vidím takhle zajímavé fotky...

    OdpovědětVymazat
  4. Thank you very much for publishing this kind of article. I like your article a lot. I actually want to share my website details with you please produce some information to increase performance like as your website.

    OdpovědětVymazat