neděle 13. května 2012

Točník a Žebrák


Není mnoho hradů, které by byly tak nerozlučně spjaty jako Točník a Žebrák. Vyslovíte-li jméno jednoho, musíte dodat i název druhého. V krajině, stejně jako na pohlednicích a v myslích lidí,
dlí stále vedle sebe – menší a starší Žebrák na nízkém ostrohu dole a nad ním, na kopci, královský Točník.
Skalní úžlabina v údolí mezi nimi, kterou se protahuje úzká silnička, je zároveň branou do křivoklátských lesů. Krajina se odtud zvedá k starobylému Velízu a mezi zalesněnými kopci se rozevírají stinná údolí. Zámecký vrch i oba hrady jsou Stroupenským potokem jakoby odstřiženy od kopců na severu; patříce k nim, ale zároveň jaksi předsazeny v rovině, působí Točník a Žebrák jako dva vojáci stojící na stráži.
Naopak na jih je z hradeb Točníka daleký výhled na lehce zvlněnou krajinu, posetou městy a vesnicemi, jíž kdysi procházela prastará zemská cesta do západních Čech a kterou dnes jako osa protíná dálnice Praha – Plzeň. V dálce se pak zvedají zamlžené hradby Brdských vrchů, v čele s mohutným Plešivcem, jenž svými úbočími vrací přes rozlehlou kotlinu pohled Točníkovu cimbuří.  
Dole, u paty Zámeckého vrchu, se choulí malá víska Točník, která alespoň svým jménem náleží k většímu hradu nahoře na kopci. Menší hrad, krčící se na skále hned nad vsí, má svého jmenovce o necelé dva kilometry dál: královské město Žebrák.
Majestátní hrad Točník byl založen králem Václavem IV. a s jeho jménem je dodnes neoddělitelně spjat. Václav je hlavní figurou mnoha místních pověstí a jeho jméno nese i vyhlášený hostinec dole ve vsi. Hrad, opuštěný přibližně od 17. století, byl v poslední době rozsáhle rekonstruován a stal se centrem šermířů z širokého okolí.










 

 


4 komentáře:

  1. To byl další parádní výlet, počasí přálo, výhledy do krajiny nádherné, Točník i Žebrák skvěle udržované, krátce a dobře, bylo na co se dívat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani z jeden z hradov som doteraz nepoznala. Keď boli moje deti malé, hrávali sa s pexesom české hrady, ale ani odtiaľ si tieto dva hrady nepamätám. Googlila som a naozaj aj tam sa obe mená ukazujú spolu :-) Ďakujem za virtuálny výlet na neznáme miesta.

    OdpovědětVymazat
  3. Na obou hradech jsem už byla, ale mám je na kinofilmu. Je tam moc hezky a fotky se ti povedly. Problém je s rozhraním světla a stínu, s tím si foťák nedokáže poradit, aspoň tedy průměrný foťák.
    Přeji tvému fotoblogu hodně skvělých snímků, ty na to určitě máš, Oto.
    S pozdravem Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotky a krásný doprovod slovem, jen mám neustále u vás všech co máte tento ( červené B )blog problém z vkládáním komentářů, je to vždy na dlouho a také hlavolam ?

    OdpovědětVymazat